Saturday, December 29, 2007

Τελευταίο post

Είχα υποσχεθεί στο Φεζ κυρίως ότι θα το τέλειωνα το ιστολόγιο κανονικά. Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αποφασίσω να γράψω τα 2 τελευταία posts. Είναι πλέον δεκέμβριος και στο Τόκιο θα γίνεται απλώς χαμός. Λονδίνο και Τόκιο ΜΗΝ πάτε πρωτοχρονιά. Παίζει να φύγετε αγοραφοβικοί. Στο θέμα μας τώρα.
Η όλη εμπειρία στην Ιαπωνία ήταν καταπληκτική κι αυτό γιατί το μυαλό μας έχει την ικανότητα να επιλέγει ως ανάμνηση τα ευχάριστα. Τουλάχιστον το δικό μου, έτσι κάνει. Ελπίζω και το δικό σας. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον που έχει ζήσει στην Ελλάδα και τα έχει καταφέρει ή έστω έχει συνηθίσει, να κάνει τα ίδια και καλύτερα στην Ιαπωνία. Όταν μαθαίνεις στην παντελή έλειψη οργάνωσης, σου φαίνεται παιχνιδάκι η προσαρμογή εκεί. Γι αυτό παιδιά όποιος θέλει να βγάλει φράγκα ας πάει. Είναι λίγο σαν γερμανοί. Ο άξονας βλέπετε κρατάει ακόμα. Μόνο γιαπωνέζικα και γερμανικά αυτοκίνητα και υποτροφίες ειδικά για γερμανούς φοιτητές.
Είναι μια χώρα χωρίς πλούτο στο έδαφος της. Δηλαδή, αν πας ΗΠΑ και δεις π.χ. τα δέντρα ή τα πετρ'ελαια, θα σκεφτείς ότι και καθυστερημένοι να ζούσανε εδώ θα βγάζανε λεφτά. Στην Ιαπωνία όμως δεν έχει τέτοια. Κάτι λίγα φρούτα και λαχανικά στο Hokaido και... αυτά. Στράφηκαν οι άνθρωποι στην τεχνολογία. Δεν είχαν και στρατό να τροφοδοτούν.
Τη φολοσοφία της ομάδας πρέπει να την είχαν πριν το β παγκόσμιο πάντως. Πολύ δυνατό χαρτί. Μέσα στο εργαστήριο ήταν ολοφάνερο. Δεν υπάρχει "εγώ" και τα λεφτά του κράτους δεν τα σπαταλάει κανείς. Θα σε καρφώσουν δηλαδή αν το κάνεις εσύ, ακόμα κι αν τους προσφέρεις τα μισά.
Κάθε Τετάρτη, επειδή είναι η μεσαία μέρα της εβδομάδας, στις 17.00 ακούγεται από τα μεγάφωνα σε όλους τους χώρους εργασίας ότι σήμερα ΜΠΟΡΕΙΤΕ αν δεν έχετε κάτι επείγον να κάνετε, να φύγετε στην ώρα σας.
Πολύ ευγενικοί παντού, αλλά χωρίς να αγγίζουν. Δεν αγκαλιάζουν, δε φιλάνε. Τα ζευγάρια κρατιούνται χέρι χέρι πάντα και τα αγόρια δε λένε ποτέ σ'αγαπώ. Στους δρόμους απαγορέυεται το κάπνισμα, στα μπαρ όχι, και καπνίζουν πολλοί. Η ευγένειά τους είναι σπαστική ώρες ώρες. Κάνει μετάνοιες ο σερβοτόρος στο μαγαζί που πας για φαγητό. Ο άλλος με πάτησε στο μετρό και βγήκε από το τρένο με την όπισθεν υποκλινόμενος!
Ανατολίτικη και φαλλοκρατική κοινωνία που οι γυναίκες σταματάνε τη δουλειά μόλις παντρευτούν. Στο ινστιτούτο μόνο μια γυναίκα Αμερικανίδα ήταν επικεφαλής ενός εργαστηρίου. Στην ομάδα της Cathlin Rockland και τη δική μας μόνο, το ποσοστό των γυναικών ήταν 50%. Οι άλλοι είχανε κυρίως άντρες και γιαπωνέζους. Αλλά το προσπαθούν ώστε να 'εχει διεθνή χαρακτήρα το ινστιτούτο.
Είναι καλά μωρέ τα γιαπωνεζάκια, κουτσομπόληδες, αλλά όλοι είναι έτσι. Δε θα έλεγα ότι δε διασκεδάζουν. Το κάνουν με καραόκε, γυναίκες και ποτό. Ουίσκυ yamazaki σε hello Kitty πλαστικό ποτήρι, Narimasu για... κορίτσια κ.τ.λ.
Είναι η μόνη χώρα που έχω μείνει τόσο πολύ και είπα ότι θα μπορούσα να μείνω για κάποιο καιρό. Νομίζω η νοοτροπία αυτή με τη δουλειά μου ταιριάζει γιατι με την ανευθυνότητα βγάζω σπυράκια...
Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ξαναπάω οπότε όποιος μπορεί να έρθει τον περιμένω...

φιλάκια και ευχαριστώ που με διαβάζατε!!!

5 comments:

knave84 said...

Aplws teloio! Thx gia thn info kai gia to email! Xronia Polla!! Kai eis alla me ygeia!!

prophet81 said...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά κούκλα μου. Εμείς ευχαριστούμε για την παρέα και για τα ωραία σου αρθράκια ;)
Καλή συνέχεια στην μ.b. (μετά blog) εποχή σου! Όσο για την πρόσκληση...δεκτή χωρίς δεύτερη σκέψη!
Καλημέρα από την παγωμένη Αλεξανδρούπολη...

Fez said...

Το τελευταίο post ήταν πιο "ψυχρό" από τα υπόλοιπα. Είναι λογικό αφού έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που γύρισες. Τώρα που το σκέφτομαι ίσως η λογική ανασκόπηση να ταιριάζει και πιο πολύ σαν επίλογος. Είμαι σίγουρος πως το ταξίδι θα σου μείνει αξέχαστο σαν εμπειρία. Σε ζηλεύω βασικά :P Αν ξαναπάς δεν θα χάσω την ευκαιρία 2η φορά ;)

Beatrix Kiddo said...

@knave84: ksexasa na sou pw an exeis 2 meres epipleon, ti mai na aneveis sto Fuji kai tin alli na koimitheis giati de tha ginetai alliws...

@prophet81:sti meta blog epoxi mou tha diavazw ta dika sou! btw, i Swti einai mia apo tis agapes mou apo mikri!

@fez: fezoulini i anaskopisi gia mena exei mia thlipsi , pou mou vgike se psixrotita. tha se perimenw opwsdipote, na ksereis.

Anonymous said...

elusbansallob
[url=http://healthplusrx.com/sunburn]sunburn[/url]
Dotaddill